Szpinak

Szpinak w roli głównej

Jedni lubią, inni nie rozumieją jak można „TO” jeść

Szpinak w roli głównej- czyli jak przyrządzamy zielone listki szpinaku

Dobrze przygotowany szpinak świetnie smakuje nie tylko w wersji podstawowej  (przepis poniżej), ale może służyć również jako część składowa dania np. farsz do wrapsów czy lasagne, dodatek do makaronu itp.

Nie bójmy się go !

 

Jak to się robi? Porcja dla 2 osób :

- 200g szpinaku

- 4 ząbki czosnku

- 1 duże jajko lub 2  średniej wielkości

- 2 łyżki śmietany ( w wersji dietetycznej – jogurt naturalny)

- odrobina  ziarenek smaku/ vegety  (do smaku )

- ¾ łyżki masła  klarowanego

 

Przygotowanie :

Na patelni rozgrzewamy masło. Ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę, następnie delikatnie podsmażamy. Dodajemy szpinak (świeży wcześniej należy podgotować, mrożony- rozmrażamy ). Mieszamy przez kilka minut aż szpinak zmięknie (1). Dodajemy jajko oraz przyprawę i łączymy całość aż do ścięcia się białka (2). Pod koniec smażenia dodajemy śmietanę lub jogurt naturalny i ,całość mieszamy(3).

Gotowe !!!

1.

20150205_211603

 

2.

3

3.

4,1

 

SMACZNEGO  :lol:

 

Tagi: