IMG_0939

Zielono mi, w białym zalewie i bulgur

Dzisiejszym przepisem są warzywa gotowane ze sznyclem z indyka z kaszą bulgur w jajecznej bułce.

Potrzebne składniki:

- 1/2 Cukinii

-1/2 Zielonej papryki

- 2 pomidory

- Pół woreczka kaszy bulgur

- Garść płatków owsianych

- 3 jajka

- Śmietana 18 % 1/4 małego kubeczka

- 3 ząbki czosnku

- pół białej cebuli

- 2 sznycle z indyka

                        

                   Plan Działania

- Nastawiamy kaszę na gotowanie i w tym czasie obieramy cukinie i kroimy ją na drobno, na uprzednio rozgrzany olej ( najlepiej kokosowy), wrzucamy cukinie i bierzemy się za krojenie papryki ( kolejność zależy wprost proporcjonalnie od szybkości gotowania się poszczególnych warzyw), pokrojoną na drobno paprykę dodajemy do gotującej się cukinii.

- Kroimy cebulę i czosnek na drobno i podsmażamy na osobnej patelni do zarumienienia na małym ogniu (najpierw lepiej zacząć smażyć cebulę i potem dosypać czosnek)

- Do składników (Warzyw) dolewamy wody i dusimy ( może być pod przykryciem), następnie po pokrojeniu pomidorów wsypujemy je do wywaru i dusimy,

- Podsmażoną cebulkę i czosnek dodajemy do warzyw ( jak woda już w większości wyparowała), niedługo potem po prawie całkowitym odparowaniu wody dodajemy kaszę ( która w tym czasie powinna być gotowa), i razem wszystko trzymamy na małym ogniu, chwilę później możemy dodawać już śmietanę przyprawiając następnie według uznania- u mnie ( curry, słodka papryka, czosnek granulowany)

-Na koniec albo wedle umiejętności w między czasie robienia reszty rzeczy robimy omlet: https://www.youtube.com/watch?v=NRH3do-lNv0

-Mam to wspaniałe urządzenie nazywające się piekarnikiem, więc mogę w między czasie nastawić dwa sznycle z indyka, przyprawione czosnkiem, piekarnik ustawiony na grzanie góra i dół, na 180 stopni, potrzebuje około 15 minut na zrobienie sznycli.

IMG_0939