Kalafior -> Kotlety, możliwe ?

Kotletów z Kalafiora wychodzi aż nadmiar, trzy osoby powinny się spokojnie najeść :)

Co potrzeba ?

Kalafiorowe kotlety:

- średniej wielkości kalafior
- 2 jajka
- trzy ząbki czosnku
- cebula
- 4 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki kaszy manny
- pęczek posiekanej natki pietruszki
- sok z połowy cytryny
- przyprawy
- olej do smażenia ( W tym przypadku może być najzwyklejszy, bo potrzeba go sporo, a olej kokosowy trochę kosztuje)

 

Sos do kalafiorowych kotletów:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 pomidory
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • Przyprawy ( oregano, bazylia, papryka słodka)

 

Do dzieła:

1. Kalafiora, podzielić na różyczki tak aby nie gotować całej bryły, tak podzielony kalafior dodajemy na 2-3 min. do lekko osolonej wrzącej wody, ważne, żeby nie był rozgotowany a raczej chrupki.

2. Przekładamy ugotowanego kalafiora do miski i rozgniatamy go ( najlepiej tłuczkiem do ziemniaków)- tak aby rozbić go na miazgę (ale by około 1/3 pozostała w kawałeczkach)

3. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni do „zeszklenia”

4.  Do miski z kalafiorem dodać jajka, kaszę, tartą bułkę, posiekaną natkę, sok z cytryny, przyprawy oraz podsmażaną cebulę.

5. Całość dobrze wymieszać aby uzyskać jednolitą masę, następnie bawimy się w formowanie kotletów ( lepiej robić mniejsze- łatwiej się obraca) `~ Gdyby nie chciały się kleić to należy dodać bułki tartej.

6. Na patelni rozgrzać dobrze 1- 2 łyżki oleju, smażyć kotlety do zrumienienia, po ok. 2- 3 minuty z każdej strony.

 

SOS

1. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, następnie, na rozgrzany olej dorzucamy najpierw cebulę, następnie gdy cebula będzie już lekko zarumieniona można dodać czosnek

2. Pomidory wyparzyć we wrzątku, obrać i pokroić w kostkę, następnie dodać do już zeszklonej cebuli, ewentualnie dodać wody, gdyby pomidory zaczęły się smażyć.

3. Gdy pomidory będą już rozgotowane, dodajemy przyprawy.

4. Na koniec gdy sos trochę ostygnie można dodać oliwy z oliwek ( 2 łyżki)

Smacznego !

14914850_1038057932959024_2069260131_n

Bibliografia:

1. http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska/sos_pomidorowy/przepis.html

2. http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/06/kotlety-z-kalafiora.html?m=1