IMG_0977

Jednorazowa miska ze zdrowiem :)

Cześć Wszystkim !

Już dawno chciałem to zrobić a dziś nadarzyła się okazja ( przeceniona papryka haha ), chodzi o połączenie czerwonej soczewicy z kaszą jęczmienną, cukinią, pomidorami, papryką w papryce.

W sumie można powiedzieć, że to dwojakie danie, raz mięsne a raz bezmięsne, Panie, to same witaminy Witalność, Zdrowie, Energia, dziewczyny- ugotujcie dla facetów by lepiej w piłę grali, a chłopaki Wam paprykę zrobią byście się kochali :)

 

Potrzebne składniki:

 

IMG_0969

Na zdjęciu jest więcej niż tylko składniki no ale cóż to nie kuchnia profesjonalna a zwykła, w której przechowuję nie tylko składniki na potrawę.

Żeby było łatwiej wymienimy numeratywnie co jest potrzebne:

1. – Worek kaszy jęczmiennej

2. – 4 czerwone papryki

3. -Zielona papryka

4. – Cebula

5. – 2 ząbki czosnku

6. – 5 sznycli z indyka

7. – 75 gram soczewicy

8. – Przyprawy

9. – Koncentrat

10. – odrobina oleju kokosowego

Muszę nadmienić, że zrobiłem faktycznie ilościowo tak jak napisałem wyżej a wyszło tak, ze 100 osób ma jedzenia na tydzień. Jedna osoba powinna najeść się dwiema faszerowanymi  paprykami a cały farsz, który mi wyszedł powinien się zmieścić w takich 10, więc możecie albo zredukować składniki albo zaprosić więcej osób. Ja sobie zostawiłem po prostu obiad na kolejny dzień :)

Do dzieła !

1. Najpierw w osobnych garnkach nastawiamy w jednym- Kaszę jęczmienną, a w drugim soczewicę ( na opakowaniu napisane jak robić :) )

—————-> Kto je bez mięsa nie musi tego czytać :) Jeśli danie ma być mięsne w tym czasie polecam wstawić sznycle z indyka (z marynatą z curry i ostrej papryki) do piekarnika ( nie musi być rozgrzany, ważne by nastawić na 180 stopni i od czasu do czasu sprawdzać stan gotowości), u mnie dziś sznycle zrobiły się mniej więcej w momencie gdy kroiłem pomidory, więc aby nie zaprzepaścić całości po prostu zmniejszyłem temperaturę i zostawiłem aby były wciąż ciepłe, ta temperatura to 100 stopni.)  

2. Kroimy czosnek w kostkę i na już rozgrzaną patelnię ( polecam Wok [ Chińska patelnia] albo duża patelnia), wsypujemy czosnek i smażymy na małym ogniu, następnie kroimy cebulę w kostkę i dosypujemy ją do smażącego się czosnku, nadal na małym ogniu.

3. Obieramy cukinię i kroimy w kostkę ( nie ważne w sumie jak byle drobno i tak stanie się jednolitą masą) i dosypujemy do smażącej się cebuli i czosnku.

4. Kroimy zieloną paprykę w podobny sposób i dosypujemy do reszty składników.

5. Kolejnym krokiem są pomidory, przyznaję się, że użyłem tylko 3 widząc co dzieje się na patelni a mając tylko dwa żołądki do wykarmienia. Ważne, że kroimy.. zgadnijcie jak ?

- Tak na drobno i podobnie jak w poprzednich przypadkach dodajemy do wywaru.

Zachowanie kolejności jest ważne ze względu na różną długość gotowania poszczególnych składników ( ja zrobiłem tak jak napisałem i nieskromnie powiem, że wyszło bardzo smaczne :)

6. W tym momencie soczewica i kasza powinny być gotowe, rozrywamy worek z kaszą i dodajemy ją do już zrobionej soczewicy ( woda powinna odparować) i całość wrzucamy na wok.

7. Taki wywar gotujemy na trochę większym ogniu aby składniki mogły się połączyć, po upływie około 2 minut, dodajemy koncentrat ( ilość proporcjonalnie powinna odpowiadać temu jak bardzo lubicie pomidory w postaci koncentratu )

- Po wymieszaniu zmniejszamy ogień i bierzemy się za drylowanie czerwonej papryki, nic trudnego ~

  •  Ścinamy wierzchnią część, żeby nie zrobić dziury w wieczku ( jak u mnie) należy ukroić trochę niżej tak na 4/5 wysokości.
  •  Następnie najlepiej długim nożem wycinamy środek i gotowe.

8. Do gotującego się wywaru możemy teraz dodać przyprawy, u mnie:

  1. Papryka słodka
  2. Papryka ostra
  3. Curry
  4. Czosnek granulowany

9. Zostawiamy całość na małym ogniu aby ” doszło” i znów tylko dla mięsożerców, teraz można wyciągnąć z piekarnika i pokroić na drobno sznycle i wrzucić do Woka.

10. Powstałą całość, umieszczamy w wydrylowanych paprykach i umieszczamy w piekarniku nastawionym na 100 stopni na parę minut ( w zależności od tego jak jak twardą paprykę lubicie) ~ Ja żeby nie spalić sobie podniebienia wyciągnąłem paprykę po około 3 minutach :)

11. Jak jesteście tak ambitni jak ja to pobawcie się w szukanie wierzchniej części papryki, puzzle dla dorosłych :)

12. Smacznego ! :)

IMG_0977