IMG_1013

Kozi bakłażan, w towarzystwie

Kolejny z Vitalnych przepisów. Tym razem przedstawiam Wam pieczony bakłażan z oliwą, na wielozbożowym chlebie z serem kozim, a o tego gotowana zielona soczewica z pomidorami i papryką.

Na pierwszy rzut oka wygląda ale zobaczcie niżej, że to nic trudnego :)

Danie dla dwóch osób

Czego potrzebujemy?

- Połowa dojrzałego bakłażana

- Pełnoziarnisty chleb ( parę kromek)

- Ser kozi ( do smarowania)- może być zwykły serek do smarowania, nie topiony (każdy smak)

- Zielona soczewica ( 50 g)

- Dwa duże pomidory

- Przyprawy

- Dwie łyżki oliwy

- Jedna papryka ( kolor dowolny)

Do dzieła !

1. Początkowo namaczamy soczewicę na 30 min.

2. Kroimy bakłażana na plastry ( w poprzek), na każdy talarek dodajemy gałkę muszkatołową i rozprowadzamy po całej powierzchni, oraz każdy polewamy odrobiną oliwy.

3. Wsadzamy talarki do piekarnika na około 25 minut ( 150 stopni).

4. Soczewicę wstawiamy do gotowania, i jednocześnie zaczynamy gotować pomidory i paprykę.

5. Gdy woda z soczewicy odparuje, przesypujemy ją do gotujących się warzyw i trzymamy na małym ogniu aż do wyparowania wody ( w międzyczasie przyprawimy wedle swoich preferencji).

6. Kroimy chleb w kromki i smarujemy serkiem, następnie już prawie upieczone bakłażany kładziemy na kanapkach i wsadzamy do piekarnika, wciąż piekąc w temperaturze 150 stopni.

7 Gdy Soczewica będzie gotowa wystarczy poczekać na „kanapki” i można zasiadać do jedzenia.

Smacznego !

IMG_1013