ryba

Rybka w kołderce śmietanowej

Cześć wszystkim, w ten sobotni poranek witam Was rzem z moim przyjacielem Łososiem.

Dzisiejszy przepis to jak przystało na obiad z piątku filet z Łososia ( może być inna ryba) z pieczarkami, brokułem, papryką oraz kaszą pęczak.

Tym razem danie dla jednej osoby

Czego potrzebujemy ?

- 1/4 szklanki kaszy pęczak

- 200 gram różyczek brokuła ( najlepiej świeżych)

- 1/2 cebuli

- 250 g pieczarek

- mała śmietana 18%

- Filet z łososia ( może być inna ryba)- wiem, że jest drogi, ale przykładowo dla osób, które palą- kosztuje tyle co paczka fajek…

- 2 ząbki czosnku

- Papryka zielona, sztuk: 1

- Przyprawy

Do dzieła !!

1. Początkowo przyprawiamy nasz filet, ja użyłem curry i pieprzu ziołowego, wyszło idealnie w smaku, tylko z jednej strony, druga strona to rybie łuski, one pod koniec pieczenia powinny odkleić się od całości.

 - Po przyprawieniu wstawiamy do piekarnika, (ja piekę na papierze do pieczenia) i ustawiamy temperaturę na 180 stopni ogrzewanie góra-dół.

2. Na rozgrzaną patelnię ( najlepiej z olejem kokosowym) dodajemy posiekaną uprzednio cebulę. w czasie smażenia, kroimy na drobno ząbki czosnku i zanim cebula się zarumieni dorzucamy go na patelnię i tak chwilę smażymy.

- W tym samym czasie nastawiamy kaszę na gotowanie.

3. W tym samym czasie przechodzimy do pokrojenia pieczarek ( sposób dowolny, ja kroiłem wzdłuż) i tak bez dodawania oleju, wrzucamy na patelnię i dajemy się posmażyć razem z cebulką i czosnkiem.

4. Gdy zauważymy, że pieczarki zaczynają skwierczeć ( nawet lekko przywierać do patelni)- dolewamy odrobinę wody i dodajemy skrojoną paprykę, najlepiej na drobno oraz brokuła i przykrywamy patelni aby wszystko się poddusiło a warzywa zmiękły.

5. Gdy już brokuł stanie się miękki,pozbywamy się nadmiaru wody z patelni i dodajemy śmietany ( najlepiej ściągając patelnię z palnika) i całość zostawiamy pod przykrywką na małym ogniu.

- po chwili gotowania możemy przejść do przyprawiania, w moim przypadku: czosnek granulowany, bazylia, rozmaryn, pieprz czarny, pieprz ziołowy, odrobina curry)

6. Kasza powinna być gotowa więc odcedzamy wodę.

7. W między czasie smażenia/gotowania, powinniśmy zerkać na nasz filet czy aby na pewno się nie wysuszył ( nożem można sprawdzać miękkość)- ten, który jest przedstawiony na zdjęciu wyszedł idealny więc można też zwrócić uwagę na jego wygląd, oprócz tego powinien być miękki ( nóż gładko wchodzi).

8. Wszystko ułożyć na talerzu w schludny sposób i można jeść !

ryba